Sensuroimaton – Raamattu ja tekstikritiikki

Ajassa-sarja
21.3.2024

Voiko Raamattuun luottaa? Miten Raamattu on syntynyt? Onko Raamattua sensuroitu?

Varsinkin kristillisten juhlapyhien aikaan nousee mediassa usein väitteitä, joilla pyritään kumoamaan kristillisiä opinkohtia tai kyseenalaistamaan Raamatun luotettavuutta. Yksi kirja, joka viime aikoina on saanut julkisuutta, on nimeltään ”Sensuroitu – Raamatun  muutosten vaiettu historia”. Kirja väittää, että ei ole mitään alkuperäistä kristinuskoa tai muuttumatonta pyhää tekstiä ja että Raamatun tekstejä on vuosien saatossa muokattu eri tarkoitusperien mukaan.

Ei ole kuitenkaan mitään Raamatun muutosten vaiettua historiaa, eikä kirja esitä uusia löytöjä teologisessa tutkimuksessa, vaikka uutiskynnys on taas ylitetty. Tätä mieltä ovat studiokeskustelijat; Suomen teologisen instituutin asiantuntija, teologian tohtori Vesa Ollilainen, sekä Lähetyshiippakunnan pastori Juuso Mäkinen.

Mutta mitä on ns. tekstikritiikki ja mihin tulokseen päästään, kun Raamatun eri käsikirjoituksia vertaillaan keskenään? Onko Raamattu luotettava ja mihin Raamattu jokaisen ihmisen kohdalla tähtää?

Vesa Ollilaisen ja Topias Tanskasen analyysi kirjasta: https://www.perustalehti.fi/2023/08/tieteen-popularisointia-vai-populistisesti-tieteesta-arviossa-sensuroitu-raamatun-muutosten-vaiettu-historia-osa-1/

Pastori Aki Lahden analyysi: https://www.luterilainen.net/sensuroitu/

Ohjelman lopussa kuullaan Janne Koskelan esittämänä Luterilainen virsi ”Jeesus Kristus, Vapahtaja”

Haluatko antaa palautetta sivustosta? Ota rohkeasti yhteyttä.

Ota yhteyttä